Min partner vägrar parterapi!

 

vägrar parterapi

Det är mer regel än undantag att kontakten mellan mig och ett par börjar med att en av parterna hör av sig. Hen är ofta angelägen om min hjälp men upplever det som svårt att få med sin partner. Om du är i en liknande situation så är du med andra ord långt ifrån ensam. Även om vi ibland lockas tro att alla andra par har perfekta förutsättningar, där man är villiga att göra vad som helst för varandra, så är det sällan så verkligheten ser ut.

Naturligt att vara skeptisk

Att många drar sig för att söka hjälp är egentligen inget konstigt alls. Det finns faktiskt massor av, åtminstone hyfsat bra, anledningar till det. Ibland handlar det om förväntningarna på vad samtalen med en parterapeut innebär. Jag märker att många av mina par är nervösa i början. Osäkra på vad som ska hända och om de kommer att göra rätt. Att ge sig in i den här typen av samtal innebär för många en ovälkommen risk att visa sig svag och att känna sig otillräcklig, i egna ögon eller i partnerns. Om detta är förväntan så är det ju inte konstigt att någon inte ger sig in i det frivilligt.

Och ibland handlar det förstås om rädslan för vad processen skulle kunna leda till. Att peta i sådant som är jobbigt låter många bli, helt enkelt för att inte riskera att det blir ännu jobbigare och i det här fallet riskera den värsta konsekvensen – att relationen inte ska klara sig helskinnad igenom. Med det här som bakgrund så framstår det som ganska rimligt att spjärna emot så länge som möjligt, vem skulle vilja tacka ja till något som man tror kommer innebära att man ska vända ut och in på sina innersta hemligheter, barndomstrauman och sexproblem. Dessutom med en okänd främling och kanske med en rädsla att spektaklet slutar med att relationen slutar i skilsmässa? Inte många.

Men en sak är säker, att befinna sig i en otillfredsställande relation år efter år är förödande för både hälsa och livskvalitet. Och att skjuta upp sin livskvalitet är det sista som du ska skjuta upp! Därför så vill jag gärna ge dig som bedriver övertalningskampanj för relationsutveckling gentemot din partner några råd på vägen.

Minska pressen

Var lite försiktig när du fantiserar högt om vad era insatser ska ge er. Jag märker tydligt när jag pratar med tveksamma partners hur de slappnar av när jag säger att jag så klart inte kan garantera några resultat. För mig är det en självklarhet, det är ju paret i sammanhanget som behöver göra det verkliga jobbet, men för den tveksamma partnern gör det här ofta stor skillnad. Det minskar nämligen pressen på att leva upp till någon annans förväntningar. Risken av att misslyckas bleknar liksom. Så om du redan provat att locka din partner med vilka positiva resultat era investeringar skulle kunna ge, prova då att minska pressen genom att avdramatisera istället. “Det är inte säkert att det här kommer ge oss något alls, men i så fall så har vi i alla fall försökt. Det skulle vara tillräckligt för mig och betyda jättemycket.”

Inspirera istället för att tvinga

Om din tillvaro hos mig här på bloggen eller i mina sociala kanaler ger dig inspiration och motivation att vilja vårda din relation så är det förmodligen en god idé att bjuda med din partner hit. Att följa med i inläggen ger er en naturlig ingång till gemensam inspiration och gör det enkelt för er att diskutera innehållet med varandra när det dyker upp sådant som känns relevant för er. Och när det bjuds på utmaningar i flödet så kan ni redan på förväg ha bestämt er för att anta dessa ihop. Du ska se att din partner blir mer positiv till det här med relationsutveckling för varje månad som går.

Presentera ett konkret förslag.

Om “jag tycker att vi ska gå och prata med någon” inte fungerat hittills så kommer det förmodligen inte göra det framöver heller. Var istället så konkret som du kan. Bestäm dig för VAD du vill att ni ska göra, HUR ni ska göra det och NÄR ni ska göra det. Presentera därefter ditt konkreta förslag till din partner, alltid i fredstid, aldrig under en pågående konflikt. Om det t.ex. är parterapi som du vill föreslå så gör du klokt i att själv bestämma dig för vilken parterapeut du tror skulle ge er det bästa stödet. Kolla även upp vilken tjänst som du vill att ni satsar på och när det finns möjlighet att komma igång. Först därefter är det aktuellt att på nytt föreslå för din partner, nu som ett konkret och genomförbart förslag. “Jag har tänkt på det här med parterapi/parkurs/relationsutveckling länge nu och kommit fram till att jag jättegärna skulle vilja att vi XX. Det är möjligt att börja redan den XX och det skulle betyda mycket för mig om vi gjorde det här tillsammans. Är det okej att jag bokar?”.

Jag har sett glädjen i ögonen på de som varit drivande i att anlita mig, när partnern blir engagerad i våra samtal och bekräftar att det här med relationsutveckling är ju faktiskt inte så tokigt. Och den glädjen, den smittar mig ända in i hjärtat.

Att ställa upp på investeringar i relationen trots att det känns utmanande och är långt utanför comfort zone är ett fantastisk sätt att visa sin partner att relationen är viktig. Bara det tar er några steg på väg mot utveckling, jag lovar!