Har ni koll på varandras kärleksspråk?

kärleksspråk

Även om det var flera år sedan nu så kommer jag aldrig att glömma när min son i förskoleåldern hade fått “den gyllene regeln” på huvudet. Så fort han inte fick som han ville så påminde han sin omgivning om detta med förhoppning om att göra ett ryck i förhandlingen. Den gyllene regeln innebär, för dig som inte kan din bibel utantill, att du ska behandla andra så som du själv vill bli behandlad. Fint på alla sätt och stämmer säkert alldeles utmärkt i de flesta sammanhang. Men när det kommer till sättet som vi visar just kärlek på, då stämmer den gyllene regeln faktiskt ganska dåligt. Låt mig förklara.

Fem olika kärleksspråk

Det är en äktenskapsrådgivare i USA, Gary Chapman, som har tagit fram teorin om kärleksspråken. Han har genom många års arbete med par kunnat urskilja fem kategorier av sätt att visa kärlek på, och att som mottagare känna sig älskad genom. De fem kärleksspråken är fysisk närhet, bekräftande ord, tid tillsammans, tjänster och gåvor.

Jag skriver inte fullt ut under på hur Gary Chapman använt sig av sina insikter i sin egen behandling, men ser däremot kärleksspråken som väldigt användbara i mitt arbete med par. Det visar sig nämligen att partners med olika kärleksspråk ofta har svårt att nå fram med budskapet om kärlek till varandra.

Kunskap och nyfikenhet

För dessa par kan kunskapen om kärleksspråken göra stor skillnad. Det finns också mycket att vinna på att vara nyfiken på varandras kärleksspråk, för att i viss mån kunna justera sättet som du själv visar din kärlek på så att det passar din partner bättre.

Så varför inte fråga din partner redan idag “när känner du dig som mest älskad av mig?” ? Svaret kan ge dig en viktig ledtråd om vilket kärleksspråk som är din partners favorit och det som du kan vilja ägna lite större uppmärksamhet åt framöver.

När det gäller sonen och den gyllene regeln så lät jag honom förstås hållas. Han kan vara säker på att få lektionen om kärleksspråk av mig så småningom ändå.