Digital parterapi fungerar!

När jag skulle börja ta emot par för samtal så var det självklart för mig att ordna med ett noga inrett terapirum. Med precis den rätta terapisoffan, de perfekta motiven på tavlorna på väggarna och en matta som skulle kunna rama in hela känslan med mjukhet och värme. Trots lång erfarenhet av att jobba med relationsutveckling och konflikthantering genom digitala möten så tänkte jag av någon anledning att detta skulle vara annorlunda. Att parterapi behöver ske live för att kunna bli riktigt bra.

Och så hade det nog kunnat bli också, om det inte vore för att mina par råkade befinna sig runt om i hela landet. Att ses live vore omöjlighet så det var inte mycket annat att göra än att ordna digital lösning och prova!

Sagt och gjort, och så var vi igång. En utgångspunkt har hela tiden varit att paret behöver finnas uppkopplade tillsammans. Jag behöver kunna se vad som händer mellan dem i samtalet och de behöver kunna ha ögonkontakt och göra uppgifter ihop. Parterapi med mig är en salig blandning av prat, övningar och action. Därför är papper och penna också är en förutsättning men tro det eller ej, det verkar de flesta fortfarande ha tillgång till även på hemmaplan. Det visade sig snabbt att digital parterapi fungerar riktigt bra!

Fördelar med digital parterapi

Jag är faktiskt överraskad över alla fördelar jag nu ser med den digitala lösningen. Förutom den uppenbara, att det blir möjligt att träffas oavsett geografi, så kom flera andra på köpet. Det blir förstås väldigt mycket enklare att hitta tid för samtalen, när det inte behöver räknas in någon restid eller ens ställtid för varken dem eller mig.

En lite mer oväntad fördel som jag känt från start och med alla mina par handlar om det symboliska med att det är paret som sitter tillsammans, medan jag finns på en annan plats “utanför” relationen. Det gör det extra tydligt att det är de båda som nu och framåt äger sin egen relation och vad de gör av den, medan jag finns där bredvid med påfyllnad av olika slag och support. Det blir liksom inte möjligt att “ställa sig utanför” tvåsamheten som jag tror är enklare i ett rum med oss alla tre på samma plats.

Jag tror också att paren ibland kan uppskatta att ha sin parterapeut en bit hemifrån. Att få känna sig så anonym som möjligt i kontakten med mig tror jag ökar förutsättningarna för att vara trygg att öppna sig på det sätt som kan behövas. Hur bra kontakt vi än fått så är det inte alltid man vill stöta på sin terapeut på stan om helgerna. Och detsamma gäller för mig.

Paren positivt överraskade

Att jag själv upplevt alla dessa fördelar är förstås en sak, viktigast ändå hur paren upplever det. Och de är också positiva! Med feedback som nedan är en sak klar för mig, parterapi på distans är här för att stanna. Välkomna att boka tid!

“du känns så närvarandra trots att vi sitter vid en skärm”

“att du verkligen bryr dig och att du vill att vi ska lyckas”

“en värme trots att det är via en skärm”

“du är varm, förstående och väldigt duktig på att höra båda i paret, inte bara den ena!”